LU PURCHETTE DI SANT’
ANTONIE
di Evaristo Sparvieri
Si usava una volta, a San
Salvo, che spesso i contadini facevano dono a Sant’Antonio
Abate, di un porcellino che, lasciato libero, girava per il
paese, usufruendo del rispetto e dell’aiuto necessario alla
sua sopravvivenza.
Il maialino ,diventato adulto, veniva venduto all’asta ed
il ricavato andava a beneficio della Chiesa.
‘na vodde pi li vi’ di lu
paese
jave giranne, spesse nu purchette;
e tutti j facevene li spese,
picchè ere sante e benedette.
Ere lu purchette di Sant’Antonie,
che cadune a lu Sante ave’ dunate:
a chi lu Sante… che nghi lu dumonie,
ci parlave e ci face’ a mmazzate.
Magnave sempre: sempre a crepapelle:
zi ‘ngrassave gne nu porche che ere:
e fini’ di trita’ li fafarelle,
sole quand’ave’ ‘rrivate la sere.
Pi lu ricette,pu’,ere lu belle,
ca nun ci stave prubleme di sorte:
z’addurmive sott’a nu biancatelle,
o dentr’a ‘na case: arret’a la porte.
Videnne pi la vi’ chi lu purchette,
zi pinzave a lu Sante puvurelle,
e cadune, purtanneje rispette,
zi cacciave schininze lu cappelle.
E quanda s’ave’ fatte gross’e grasse,
z’arriffave proprie annanz’a la Chiese:
suna’ la bande, ‘mmezz’a lu fracasse,
e face’ feste tutte lu paese.
Ma la fame è state sempre nere:
ti fa’ scurda’ di Dije e di li Sante,
‘n ti fa riflette… e pu j’ ‘n galere:
e nun ti crede ca ci vo’ tante.
A cuscì ‘n anne , è state ‘na disdette:
lu purchette chiù nun z’è truvate:
hanne pirdute,pi esse, lu rispette,
e a “ciff’e ciaffe” zi l’hanne magnate.
Evaristo Sparvieri